Investigating the Competitiveness of Pakistan Agricultural Products

  • Zeki Bayramoğlu
  • Ramu Govindasamy
  • Shahan Aziz
  • Ufuk Soysal
Keywords: Agricultural Products, Competitiveness, Competitiveness Index, Pakistan

Abstract

Serbest piyasa ekonomisinin hakim olduğu bir dünyada ülkelerin, şirketlerin, ürünlerin ve bireylerin rekabet gücüne büyük önem verilmektedir. Bu konu akademik, ticari ve kamu otoriteleri arasında geniş çapta tartışılmaktadır. Rekabet gücü kalkınma, büyüme, ticari genişleme, gelir yaratma, sosyo-ekonomik refah ve diğer önemli parametrelerde çok önemli bir rol oynamaktadır. Aslında rekabet gücü yüksek olan ülkeler, nüfuslarına daha iyi sosyo-ekonomik refah sunma eğilimindedirler ve bunu gündem ve hedeflerinde birinci öncelik haline getirmektedirler.

Rekabet stratejileri ürün, bölge, zaman, pazar yapısı gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Tarımsal ürünlerin pazar yapısı diğer ürünlerden farklılık göstermekte ve ekolojik faktörler tarımsal üretim üzerinde önemli sınırlamalar oluşturmaktadır. Ülkelerin öncelikli hedefi, ürünlerini ekolojik sınırlamaların ötesinde uluslararası alanda uygun fiyatla pazarlamak, aynı zamanda üretemedikleri ürünleri iç pazarı aksatmadan temin etmektir. Bunu başarabilmek için dış ticarette rekabet avantajının kurulması ve sürdürülmesi büyük önem taşımaktadır. Sonuç olarak yaklaşık 174 ülkeyi kapsayan serbest piyasa ekonomisinin işleyişi dünya çapında yaygındır. Aynı ürünü birden fazla ülkenin ürettiği ve her ülkenin fiyat, kalite, konum, kültürel ve politik ilişkiler, ekonomik güç gibi rekabet avantajlarına sahip olduğu bilinmektedir.

Bu çalışma Pakistan ilinde yetiştirilen önemli tarım ürünlerinin rekabet gücünün incelenmesine odaklanmaktadır. Ticaret engellerinin azaltılması rekabetçi baskılar yaratır ve verimlilik artışlarına yol açma potansiyeline sahiptir, bu da bir ekonominin karşılaştırmalı avantajına göre yeniden yapılandırılmasına olanak tanır. Bunu başarmak için son 20 yılın ithalat ve ihracat verilerinden yararlanılacak. Pakistan tarım ürünlerinin rekabet gücünün belirlenmesinde RCA, RXA, RMA ve RTM gibi mutlak ve göreceli rekabet avantajlarını açıklayan çeşitli formülasyonlar kullanılacaktır.

Downloads

Download data is not yet available.
Published
2024-02-05

Most read articles by the same author(s)